ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ arrow Πιστοποίηση και Υάλωση
Πιστοποίηση και υάλωση PDF Print E-mail
Written by E.Tzekakis   
Παρασκευή, 01 Ιανουάριος 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η συμβολή της υάλωσης

Ποια είναι η συμβολή της χρησιμοποιούμενης υάλωσης στην ηχομόνωση και τη θερμομόνωση του παραθύρου

Δεδομένου ότι η υάλωση αποτελεί συνήθως το 80% της επιφανείας του παραθύρου, η συμβολή της στην ηχομόνωση και τη θερμομόνωση είναι καθοριστική. Η επιλογή της κατάλληλης υάλωσης αποτελεί προϋπόθεση για τον σχεδιασμό ενός αποδοτικού ηχομονωτικού ή θερμομονωτικού παραθύρου.

Γενικά σε παράθυρα με ηχομόνωση μέχρι 37dB η ηχομόνωση του πλαισίου είναι μεγαλύτερη από την ηχομόνωση της υάλωσης, ενώ σε παράθυρα με υψηλότερη ηχομόνωση η συνθήκη αντιστρέφεται. Πληροφορίες για την αναμενόμενη ηχομόνωση των παραθύρων σε σχέση με την χρησιμοποιούμενη υάλωση περιλαμβάνονται στο πρότυπο ΕΝ 14351-1:2006 και στην Οδηγία VDI 2719:1987.

Στη θερμομόνωση τόσο το πλαίσιο όσο και το περιμετρικό σφράγισμα συμβάλλουν περισσότερο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος από ότι στην ηχομόνωση. Οι απώλειες του πλαισίου είναι μεγαλύτερες ως προς την θερμομόνωση από ότι στην ηχομόνωση, ενώ οι απώλειες του σφραγίσματος αν και μικρότερες από τις απώλειες του πλαισίου, δεν είναι αμελητέες όπως στην ηχομόνωση.

Όλες οι προβλέψεις της ηχομόνωσης και της θερμομόνωσης των παραθύρων με βάση την ηχομόνωση ή τη θερμομόνωση της υάλωσης και του πλαισίου, προϋποθέτουν τη χρήση πιστοποιημένης ηχομονωτικής ή θερμομονωτικής υάλωσης και ανοιγόμενα παράθυρα με μονό ή διπλό σφράγισμα και υψηλή κλάση αεροπερατότητας.

Ποια είναι η συμβολή της αεροστεγανότητας των αρμών του παραθύρου στην ηχομόνωση και τη θερμομόνωση

Τα παράθυρα έχουν τρεις αρμούς, δύο απλούς (μεταξύ κάσας και τοίχου και μεταξύ φύλου και υαλώσεως) και έναν λειτουργικό (μεταξύ κάσας και φύλου). Για κάθε αρμό προβλέπεται διαφορετική τεχνική σφραγίσματος.

Ιδιαίτερα για τον λειτουργικό αρμό προβλέπονται ένα ή δύο σφραγίσματα με ειδικά προϊόντα, ανάλογα με την αναμενόμενη ηχομόνωση και θερμομόνωση του παραθύρου. Πολύ υψηλή αεροστεγανότητα κλάσης 3 ή 4 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ηχομονωτικό ή θερμομονωτικό παράθυρο!

Η τελική επίδοση ενός παραθύρου κινδυνεύει από λανθασμένο σφράγισμα του αρμού κάσας και τοίχου (που σφραγίζεται κατά την τοποθέτηση). Το σφράγισμα με αφρό πολυουρεθάνης δεν διασφαλίζει την επιθυμητή για την ηχομόνωση αεροστεγανότητα. Χρειάζεται πλήρωση του κενού με ορυκτοβάμβακα και προσεκτικό σφράγισμα και από τις δύο πλευρές με κορδόνι και σιλικόνη.

Κάθε απώλεια αεροστεγανότητας των αρμών των παραθύρων υποβαθμίζει πολύ σημαντικά την τελική τους θερμομόνωση δεδομένου ότι επιτρέπει την διακίνηση του αέρα. Συνεπώς δεν νοείται θερμομονωτικό παράθυρο χωρίς υψηλή κλάση αεροπερατότητας.

Last Updated ( Κυριακή, 23 Οκτώβριος 2011 )